Música i cuina en sardenya

Avui parlarem una mica de la música i cuina en sardenya, coses característiques de la seva cultura.

MÚSICA

Sardenya és llar d’una de les formes més antigues de la polifonia vocal, generalment coneguts com Cantu a tenore. A l’any 2005, la UNESCO va classificar el cantu a tenore com a patrimoni mundial intangible. Diversos músics famosos han trobat que és irresistible, incloent  Frank Zappa, Ornette Coleman i Peter Gabriel. Els sons guturals produïts d’aquesta forma fan un so notable, similar a xöömej.

Un altre instrument únic és  launeddas. Tres canyes (dues d’elles enganxades amb cera d’abelles) produeixen harmonies distintives, que tenen les seves arrels molts milers d’anys enrere, com es demostra per les estàtues de bronze de Ittiri, d’un home que toca els tres bastons de canya, i que data de 2000 aC.

La cultura sarda és viu i bé, i els joves estàn involucrats activament en la seva pròpia música i el ball. A l’any 2004, el presentador de la BBC Andy Kershaw va viatjar a l’illa de Sardenya amb l’especialista en música Pau Farba i va entrevistar a molts artistes. Els principals teatres d’òpera de l’illa són el Teatre Líric de Càller i el Teatre Verdi de Sàsser (que aviat serà reemplaçat pel nou Teatre Auditori Comunale).

CUINA

Per últim, parlant de la música i cuina en Sardenya, parlarem de la seva cuina.  La carn, productes lactis, els cereals i els llegums constitueixen els elements més bàsics de la dieta tradicional a l’illa, també una llagosta de roca en menor mesura (aligusta), gambes, botarga (butàriga), calamar i tonyina.

Els formatges tradicionals inclouen el Sardo pecorino, Pecorino Romà, casizolu, ricotta i el casu marzu (notable per contenir larves d’insecte viu).
Un dels més famosos aliments és el carasau panell, el pa pla de Sardenya, famós pel seu caràcter cruixent i forma prima. Originalment l’elaboració d’aquest pa era un procés difícil, que requeria tres dones per fer la feina. Aquest pa pla sempre es fa a mà, ja que dóna un sabor diferent quan més es treballa la massa. Després de treballar la massa que es posarà en marxa en cercles molt fins, es col·loca en un forn de pedra molt calenta, on la massa explotarà en forma de bola. Una vegada que la massa arriba aquest estat es retira llavors del forn en el qual es talla llavors en dues làmines fines i s’apila per anar de nou al forn.

Published by

Dylan Grier

Soy Dylan, tengo 25 años y amo la música.